Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dva příběhy boje proti totalitě

Bubahof » Články » Dva příběhy boje proti totalitě

Dva příběhy boje proti totalitě

Výročí narození Fr. Suchého se stalo tradiční oslavou ve Strašnicích. Každoročně okolo 21. června připomíná dva příběhy boje proti totalitě, nejprve nacistické a později té komunistické. Od roku 1932 byl František Suchý st. ředitelem Strašnického krematoria. A když za protektorátu začali v krematoriu spalovat oběti politických vražd z Pankráce a Kobylis, František Suchý, i se svým tehdy 16letým synem, zapisoval jména obětí a uchovával jejich popel. Zachránili tak ostatky 2200 obětí nacismu, které by jinak skončily na kompostu. Jednu totalitu ale vystřídala další a celá rodina Suchých byla v 50. letech uvězněna. V neděli 19. června 2022, symbolicky v Den otců, jsme oslavili narození Františka Suchého st. (*21. 6. 1899) v parku, jenž jeho jméno díky Paměti národa a radnici Prahy 10 nese.

Den otců rámují svátky československého odboje i tragický slunovrat dějin

Pátek 18. 6. Den hrdinů 2. odboje: roku 1942 sedm statečných československých vojáků vzdorovalo přesile v kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje.

Neděle 27. 6. Den památky obětí komunistického režimu: 1950 byli komunisty popraveni Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra.

21. 6. 1621 byla vykonána poprava 27 českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze.

21. 6. 1939 byla na území českého protektorátu zavedena protižidovská nařízení platná na území Německa a téhož dne, 21. 6. 1939, se narodil Alois Lorenz, poslední šéf Stb.

21. 6. 1949 byla spáchána 1. justiční vražda KSČ, poprava Heliodora Píky ve věznici na Borech.

Program Výročí narození Fr. Suchého v parku 19. června 2022

Vernisáž a výstava obrazů, které vyrostly z výtvarné dílny Vesna během jarních událostí ozdobily park. Vystavené obrazy společně tvořily děti z Ukrajiny i ty místní pod vedením zkušených výtvarníků. Děti z Ukrajiny zatančily v lidových krojích na současnou lidovku a bylo to dojemné. Rozmístěny okolo byly i ručně vyráběné panenky.

Literární čtení se opět uskutečnilo díky spolupráci s Josefem Strakou z místního Domu čtení. Letos bylo věnováno současné ukrajinské literatuře a překladům z ukrajinštiny v podání překladatele a též prozaika Alexeje Sevruka. Ten četl ze svých textů, z překladů současné ukrajinské prózy, a rozmlouval o současné ukrajinské literatuře.

Komorní koncert Marie Ladrové (zpěv a těremin).

Projekce filmu Nezvaný host (ČSR, 1969, 22 min, scénář a režie Vlastimil Venclík) měla úspěch, ač s vtipnými dialogy, z filmu i v kontextu současné okupace Ukrajiny, mrazí. Více o filmu. Ke zhlédnutí je na youtube s anglickými i ruskými titulky.

Vizuální obnova nápisů na příchodových cestách nás letos ještě čeká. Stejně jako text připomínající Františka Suchého st. v části parku, který odkazuje k odboji proti nacismu.

Nářez štětcem zahájil výročí výtvarnou dílnou pro děti.

Program v prostoru Olga a galerii

Výstava Markéty Othové STARÁ BYDLIŠTĚ.

Projekce video rozhovoru s Františkem Suchým ml. (Paměť národa).

Audio nahrávky rozhovoru s Františkem Suchým ml. (Vlastimil Venclík).

Komentovaná prohlídka prostoru Olga.

Sdílet:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.